Občané Prahy 4 u mě vždy měli a budou mít dveře otevřené, říká Tomáš Hrdinka

Tomáš Hrdinka je radním Prahy 4 pro životní prostředí a místní Agendu 21. Původní profesí je pak hydrolog a geograf.

Za vašeho působení ve vedení radnice výrazně zintenzivnila veřejná debata o připravovaných projektech. Jaké jsou v tomto směru možnosti občanů na zapojení?

Jako radní pro místní Agendu 21 považuji za samozřejmé o návrzích radničních projektů s lidmi diskutovat, a to už ve fázi první myšlenky. Ve spolupráci s kolegou pro územní rozvoj a jeho týmem jsou podněty pro jednotlivé záměry předem zjištěny pomocí dotazníkových šetření. Na základě výsledků jsou pak osloveni architekti, aby vypracovali své představy ve formě například krajinářsko-urbanistických studií, které jsou poté zpětně představeny občanům k připomínkování. Jelikož vycházejí z původních představ obyvatel, bývají to pak spíše jen změny dílčí, což celý proces tzv. participace urychluje směrem k projektové dokumentaci, stavebnímu řízení, výběru zhotovitele a samotné realizaci.

Všechny fáze může veřejnost sledovat na platformě PinCity, kterou jsem pro MČ Praha 4 získal v roce 2020. Kromě radničních projektů je zde možné obrazně připnout či připíchnout i projekty občanské, o prioritách je možné hlasovat. Co mě trochu mrzí je, že dle náročnosti lze takových projektů uskutečnit s ohledem na vyvážený rozpočet jen několik do roka a občané se tak musejí obrnit jistou trpělivostí. To je ostatně největší neduh, který v politice dnes a denně zažívám – že všechno „strašně dlouho trvá“. Je to však v souladu s demokratickými principy, kdy se každý občan či účastník řízení má právo k návrhu a podobě projektu vyjádřit a rovněž s odpovědným přístupem k rozpočtu městské části, který musí reflektovat realitu, v níž žijeme.

Jsem rád, že jsme dle výše uvedených principů mohli odparticipovat významné projekty modrozelené infrastruktury, které se brzy dočkají své realizace, jako například Branický biotop, revitalizaci parku Jezerka či revitalizaci vnitrobloku Halasova/Matěchova. Občané Prahy 4 u mě vždy měli a budou mít dveře otevřené, nikdo se nemusí objednávat, prostě přijde, a pokud nebudu mít zrovna schůzku, určitě si na jeho problémy vyhradím svůj čas.

Velký důraz kladete na osvětu…

Osvěta jde ruku v ruce se zkvalitněním života obyvatel. Většinou se týká něčeho nového, tzv. neosahaného, s čím se občané běžně nesetkávají a třeba ani nevědí, že je možné věci dělat jinak, s nějakým vyšší úmyslem pomoci městské přírodě, klimatu a vůbec žití ve velkoměstě, mezi která se Praha i Praha 4 přes své bohaté zastoupení zeleně řadí.

Některé principy jsou již všeobecně známé a jinde ozkoušené, o těch není třeba sáhodlouze diskutovat a občané si k nim cestu velmi rychle najdou, jako tomu bylo v případě kompostérů či nádrží na srážkovou vodu. Jiné aktivity, jako např. měření kvality ovzduší na základních školách, měření hlukové zátěže z dopravy a koncertů, vysévání květnatých luk pro podporu biodiverzity a zvýšení estetiky území nebo lepší management sečí bylo třeba občanům skrze naše platformy (web PinCity, časopis Tučňák) nejprve vysvětlit, a nyní už se o ně sami začali zajímat a přirozeně se jich dožadují. A mě to těší a dává mi to sílu do další práce.

A jaké jsou vaše plány do budoucna?

Dál bych rád jako radní pro životní prostředí, pokud mi občané u letošních voleb znovu dají důvěru, rozvíjel koncept květnatých luk, ve kterém jsme celopražským lídrem a řadíme se k předním městům v rámci celého Česka. Letošních dvanáct lokalit budeme dále navyšovat a mým snem je mít i nějakou louku s plochou větší než 1 hektar (100 x 100 metrů), kde je samozřejmě efekt plochy pro podporu biodiverzity tím nejvýznamnějším. Budu se snažit dokončit rozdělanou práci na vyřešení zautomatizovaného vodního a kalového hospodářství pro naše největší biotopové koupaliště Lhotka, dokončit již roky slíbenou pilotní revitalizaci vnitrobloku Halasova, která bude sloužit jako mustr pro další podobné projekty, zbourat ruiny budov při cyklostezce v Braníku a rozšířit zde park, v jehož stávající části se nám snad letos povede vybudovat vodní biotop Braník. Plánů je mnoho, času a finančních prostředků méně, ale mým úkolem jako komunálního politika je se s tím popasovat a dodat občanům Prahy 4  v oblasti životního prostředí to, co si zaslouží a na co mají nárok. Věřím, že v tomto ohledu je Praha 4 rok od roku štědřejší a pestřejší a bude tomu tak i nadále.

Další informace: www.tomashrdinka.cz.

 

7. 6. 2022